Kirjoitan blogia yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Omalla sivullani julkaisen jo Veikkauksen sivuilta poistuneet kirjoitukseni. Uusimman blogini löydät aina osoitteesta http://bit.ly/RamunMatkassa.
Alla oleva blogiteksti julkaistiin Veikkauksen sivuilla 18.12.2017.

 

Elämä on täynnä erilaisia tarinoita. Yksi sellaisista alkoi osaltani marraskuun lopussa kun löysin itseni Raumalta. Tein loppukauden kattavan sopimuksen Rauman Lukon kanssa, joka on minulle uusi seura ja kaupunki. Toki pelejä Raumalla ja Lukkoa vastaan on tullut pelattua vuosien aikana vaikka kuinka paljon eli ihan täysin tuntemattomuuteen en sentään hypännyt. Joukkueesta löytyy myös paljon entuudestaan tuttuja ihmisiä.

Pyhän Ristin kirkolla

Vuonna 1442 perustettu Rauma on kaupunkina hyvin idyllinen ja ajaton. Rauma on Suomen neljänneksi vanhin kaupunki nykyisistä kaupungeista. Asukkaita on vain noin 40 000, mutta ihmisiä asuu Lounais-Suomen rannikkoseudulla paljon pienemmissä kaupungeissa sekä isommissa kaupungeissa, kuten Porissa ja Turussa. Porin läheisyys tekeekin Lukon ja Ässien välisistä Satakunnan derbyistä muita otteluita kiihkeämpiä. Pääsin jo yhden sellaisen kokemaan.

Rauman Lukko on selkeästi kaupungin tunnetuin urheiluseura, joka parhaimmillaan yhdistää vahvasti kaupungin ihmisiä. Vuonna 1936 perustettu seura on Suomen perinteikkäimpiä jääkiekkoseuroja. Lukolla on yksi Suomen mestaruus vuodelta 1963. Mestaruuden lisäksi löytyy kolme hopeaa ja kuusi pronssia. Tällä kaudella tarkoitus on saada tilastoon lisäystä ja näen meillä olevan siihen myös hyvät mahdollisuudet.

Rauman giäl on oma murteensa, josta raumalaiset ovat ylpeitä, syystäkin. Murre yhdistää ihmisiä. On tärkeää, että raumalaisilla on jokin oma juttu. Jonkun mielestä kieli on niin vaikea, että ulkopaikkakuntalaisen on vaikea ymmärtää, mutta ainakaan itsellä ei ole toistaiseksi ollut isoja vaikeuksia.

 

Rauman vanhalla torilla

Joskin ihan en päässyt kiinni lauseeseen: ”Tieestis akknast kattleman gom bappla mukulat tapplevak kartnoll makkran gapplest” Kyseinen lause esitettiin minulle ja Rony Ahoselle Facebookin livelähetyksessä. Oli liian vaikea kokonaisuudessaan vielä tässä vaiheessa ”suomentaa”. Sen sijaan:”Ol niingon gotonas” uppoaa minullekin. Yhteisöllisyys on vahvasti läsnä, kun ihmiset tietävät toisensa ja tuntevat kaupunkinsa hyvin. Se on välittynyt jo tässäkin ajassa hyvin.

Raumalla on hyviä ravintoloita ja kahviloita keskustan liepeillä. Vanha Rauma on oma nähtävyytensä kirkkoineen ja toreineen. Pienet uniikit putiikit ja liikkeet tuovat oman tunnelmansa ja paikkaa tullaan ulkomailta asti katsomaan. Vanha Rauma on myös Unescon maailmanperintökohde, jota pyritään suojelulla pitämään puutalokaupunginosana. Näin joulun alla tunnelma Vanhassa Raumassa on vielä omanlaisensa jouluvaloineen kaikkineen. Vielä kun saataisiin kunnolla lunta ja niin, että se pysyisikin maassa. Vesisateille ei tähän talveen ole enää tarvetta varmaan missään päin Suomea.

Vanha Rauma, Rauman Lukko, Pitsiviikko, rauman giäl tai Raumanmeren juhannus. Kaupungilla on monia perinteisiä asioita, joista se tunnetaan. Mielenkiintoista historiaa, johon pääsee jatkossa syventymään, sillä ihan kaikki aika ei mene jääkiekkoa pelatessa, vaikka se onkin se pääjuttu taas seuraavien kuukausien aikana.

 

Oikke hyvää joulu ja lystikäst uut vuot! Palataan asiaan taas ensi vuonna!

 

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *