liiga / kuva: Anu Laitila

 

Viime päivinä on vellonut keskustelua SJRY:n ja Liigan välisestä yleissopimuksesta koskien mm. joulun ajan harjoittelua. Olen SJRY:n varapuheenjohtajana ollut neuvottelemassa sopimusta ja täten myös nykyisen hyväksynyt. Muutama sananen siis aiheesta:

Nykyinen yleissopimuksemme on voimassa kauden 2017-18 kauden loppuun ja siinä on kahden vuoden optio kauden 2019-20 loppuun. Nykyinen sopimus allekirjoitettiin keväällä 2015.

Kartoitimme SJRY:n puolelta mahdollisimman laajasti ”kentältä” pelaajiemme eli työntekijöiden näkemyksiä uudesta sopimuksesta ja näin oletan Liigan seurojen edustajien tehneen myös työnantajien puolella. Työnantajien puolelta neuvotteluissa oli mukana siis seurojen toimitusjohtajia ja urheilutoimenjohtajia. Kaikki osapuolet olivat siis varmasti tietoisia mahdollisista uudistuksista tulevaan sopimukseen ja jokainen asianosainen pääsi halutessaan sanomaan oman näkemyksen siitä mitä tulisi muuttaa ja mitä pitää ennallaan. Neuvottelu tilanne on toki aina sellainen, jossa jotain annat ja jotain saat, eli kompromissien tekemistä.

Keskustelun ytimessä on ollut viime päivinä tapaninpäivän ottelu, jonka Liiga on halunnut sopimukseemme ehdottomasti. Esimerkiksi Ruotsissa ottelu on toiminut hyvin yleisöä vetävänä otteluna. Tähän väliin voin todeta pelanneeni 2013 AIK:n paidassa tapaninpäivän ottelun Tukholmassa ja kyseinen ottelu oli ainoa, jonka pelasimme ns. isolla puolella Globenissa normaalin Hovetin sijasta. Halli oli liki täynnä ja meininki sen mukainen. Ymmärrän siis hyvin Liigan halun saada kyseiselle päivälle peli.

Jääkiekkoilijat, kuten monet muutkin urheilijat elävät hyvin hektistä elämää kauden aikana, jolloin perheen kanssa vietetty aika saattaa jäädä vähiin. Näin ollen olemme halunneet turvata kauden aikana edes yhden tauon pelaajille, jonka uskomme virkistävän kaikkia loppukautta ajatellen. Nykyinen sopimuksemme määrittää että 22.-25.12 ei harjoitella, matkusteta eikä pelata. Tämä ei tarkoita sitä, että pelaaja ei saisi harjoitella lainkaan, vaan omatoiminen harjoittelu on sallittu jopa suotavaa. Myös aikaisemmissa sopimuksissamme on ollut joulun aikaan vapaita ja joka kerta olen itse harjoitellut.

Luotan pelaajiimme siinä, että jokainen osaa huolehtia itsestään. Syy miksi joukkueen yhteiset ohjatut harjoitukset ovat kielletty on siinä, että näin taataan aidosti rauhallinen joulu ja varsinkin pitkämatkalaiset, joiden kotipaikka on muualla kuin työpaikka, eivät joudu lähteä esimerkiksi Kuopiosta Helsinkiin vaan voi Kuopiossa harjoitella ja viettää aikaa läheistensä kanssa.

Kun joukkueet eivät harjoittele ohjatusti yhdessä on lähtökohta tapaninpäivän peliin kaikille mahdollisimman sama eikä kukaan saa kilpailuetua itselleen.

Yritin parhaani mukaan saada tuotua asian selkeämmäksi, koska viime päivien kirjoittelusta on saattanut jäädä vääriä käsityksiä monelle. Toiveenani on, että media perehtyisi aiheeseen hiukan paremmin ennen kirjoittamista. Kirjoitukseni korjatkoon myös väitteen, että SJRY:llä ja Liigalla olisi työehtosopimus, jonka korjasin kahteen mediaan eilen. Tämäkin sopimus löytyy kaikille avoimesti SJRY:n kotisivuilta ja sieltä käy ilmi, että sopimuksemme on yleissopimus eikä työehtosopimus.

Toivon kaikille rauhallista joulua ja hyvää mieltä tulevaan tapaninpäivän peliin. Katsojista tuskin kukaan huomaa onko joukkue harjoitellut yhdessä edeltävinä päivinä. 🙂

Jouluterveisin,

Teemu Ramstedt, SJRY:n varapuheenjohtaja

2 comments on “SJRY:n ja Liigan yleissopimus ja joulunpyhien vapaat

  1. Selkeä ja tervetullut muistutus Teemulta sopimuksesta.
    Lopussa Teemun toivomus, että otettaisiin asiasta selvää ennen kirjoittelua. Sopii erinomaisesti jokaisen journalistina itseään pitävälle.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *