Kirjoitan blogia yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Omalla sivullani julkaisen jo Veikkauksen sivuilta poistuneet kirjoitukseni. Uusimman blogini löydät aina osoitteesta http://bit.ly/RamunMatkassa.

Venäjän Kaukoidässä on kaksi isompaa kaupunkia: Habarovsk ja Vladivostok. Molemmat ovat suunnilleen samankokoisia reilun 600 000 asukkaan kaupunkeja. Kaupungeilla on eroa noin 750 kilometriä niin, että Vladivostok sijaitsee etelämmässä. Vladivostokista eli ”Venäjän San Fransiscosta” on matkaa Pohjois-Korean rajalle vain noin 300 kilometriä. Raja jonka toisella puolella kulttuuri muuttuu hiukan tai no, hiukan enemmän.

Viime aikoina on Suomessa, World Cupin jälkihöyryissä, ollut jälleen puhetta kaukaloiden koosta. KHL:ssä pelataan pääsääntöisesti tyypillisessä ”eurooppalaisessa kaukalossa”, joka on usein 60m X 30m kokoinen tai toisinaan 60m X 28m tai jotain muuta näiden väliltä. Admiral Vladivostok pelaa kuitenkin NHL-kokoisessa kaukalossa, joka on yleisesti 61m X 26m, joskin jonkin tiedon mukaan kaukalo Vladivostokissa olisi 60m X 25,9m, mutta kuitenkin käytännössä ollaan samoissa mitoissa. KHL:stä löytyy ”NHL-kaukalot” myös Togliattista (Lada) ja Zagrebista (Medvescak).

Pelaamme siis neljä ottelua kapeassa kaukalossa tällä kaudella yhteensä, sillä Admiralia vastaan pelaamme kahdesti myös vieraissa. Pelaamisen luonne muuttuu toki kaukalon mukaan hiukan, mutta edelleen samat joukkueet pärjäävät kaukalon koosta huolimatta. Voimasuhteita se ei oleellisesti muuta. Hävisimme Admiralille tiukkojen vaiheiden jälkeen 2-1 ja se oli iso pettymys. Meidän omia fanejakin oli tullut paljon paikan päälle ja hallissa oli hieno tunnelma. Tällä kertaa kuitenkin näin.

Tuulisesta merenranta kaupungista siirryimme reissumme toiseen kohteeseen Shanghaihin kahdella lennolla. Välilasku paikkana toimi Etelä-Korean pääkaupunki Soul. Soulin lentokenttä on rankattu yhdeksi maailman hienoimmista ja sitä se kyllä on, kun siiihen pääsi ensimmäistä kertaa tutustumaan. Lentokentältä löytyi kaikki merkkiliikkeistä monenlaisiin ravintoloihin ja kahviloihin. Oman mausteensa toi erilaiset esiintyjät ja kulkueet. Eläväistä meininkiä ja paljon ihmisiä. Pari kaveria kyseli mikä ryhmä ollaan, mutta ei jääkiekko sitten heille oikein mitään sanonut.

Shanghai on maailman suurin kaupunki väkiluvultaan. Kaupungissa on noin 25 miljoonaa asukasta. Se on myös yksi kasvavimmista kaupungeista maailmassa, johon rakennetaan koko ajan uutta. Uuden KHL-joukkueen Kunlun Red Starin kotipaikka on Peking, mutta koska kaupungin halli on muun muassa paikallisen korisjoukkueen käytössä, niin kauden alun kotiottelut (lukuunottamatta yhtä ensimmäistä, joka oli Pekingissä) joukkue pelaa Shanghaissa pienehkössä hallissa, johon mahtuu silmämääräisesti ehkä reilut 4000 ihmistä. Otteluissa on ollut todella vähän yleisöä ja meidänkin ottelussa katsojia oli arviolta pari sataa.

 shanghain-ja%cc%88a%cc%88halli

Toki ottelu televisioitiin, joten varmasti katsojia on muuten ollut jopa Suomessa jonkin verran. Jälleen ottelumme oli erittäin tiukka ja tällä kertaa hävisimme 1–0. Ottelussa nähtiin ”historiaa” myös siinä mielessä, että Kunlunin kiinalaispelaaja Zach Yuen teki uransa ensimmäisen maalin KHL:ssä kiinalaisjoukkueen paidassa. Jokseenkin hauskana sivuhuomiona voi todeta, että vaikka Metsola on pelannut suorastaan huikean syksyn niin hän on saanut olla todistamassa ensin Kunlunin historian ensimmäistä maalia Keravalla harjoitusottelussa, Kunlunin ensimmäistä KHL-maalia Habarovskin ottelussamme ja Kunlunin kiinalaisen pelaajan ensimmäistä maalia KHL:ssä. Huumoria on toki tästäkin saatu aikaiseksi ja ilman ”Mehun” loistopeliä olisi lukemat saattaneet olla tälläkin reissulla eri luokkaa.

Reissuillamme ei yleensä ehdi tutustua tarkemmin pelipaikkojen kaupunkeihin ja Shanghaissakaan emme edes käyneet kaupungin keskustassa. Sivummassa ollut hotellimme oli viimeisen päälle hieno ja lähellä Shanghain Disney Resortia. Matkustaminen tällä reissulla oli vähän raskaampi siinä mielessä, että vaikka kaupungit ovat normaalissa mittakaavassamme lähellä niin reissut tehtiin tavallisilla lennoilla eikä chartereilla. Matkusaika oli siis mennen tullen yllättävänkin pitkä. Kiinassa on myös omat viisumikäytännöt, kuten myös Venäjällä, niin taas saimme jonotella lentokentillä. Euroopassa matkustaminen usein vaivattomampaa tämän takia.

Shanghain jäähalli ulkoa
Shanghain jäähalli ulkoa

Kunlun otteluun päättyi ”syysjaksomme” ja 27 ottelua on nyt takana runkosarjaa ja 33 ottelua siis vielä edessä. Saimme viikonlopun vapaaksi reissun jäljiltä ja ensi viikolla reissaamme Moskovaan leirille. Ensimmäinen ottelumme Karjala-turnaus tauon jälkeen on tiistaina 8.11 Helsingissä Jokereita vastaan, joten näin saamme aikaeron tasattua jo hyvissä ajoin.

Nythän Suomessa tapahtuvan kellojen siirron jälkeen aikaero Habarovskista tulee olemaan peräti kahdeksan tuntia. Karjala-turnauksessa meiltä on mukana Suomella Kuusela, Tsekeillä Zohorna ja Venäjällä Zub, muuten joukkueemme harjoittelee yhdessä. Tsempit maajoukkue peleihin kaikille ja toivottavasti on paljon väkeä katsomossa ja hyvä tunnelma!

Odotan jo innolla myös omaa nopeaa piipahdustani kotona. Kun on aikansa ulkomailla niin kotia oppii arvostamaan aivan eri tavalla. Siksi sitä varmaan sanotaan myös, että matkailu avartaa.
Matkailua onkin tullut heinäkuusta lentokoneella nyt yhteensä reilu 68 000 kilometriä.

hotellin edustalla Shanghaissa
Hotellin edustalla Shanghaissa

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *